SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Pohjoiskivikon hiidenkirnut, Helsinki

Timo Vainionpää
 
Pohjois-Kivikossa sijaitsevasta pienestä metsästä löytyy kaikkiaan neljä hiidenkirnua. Hiidenkirnut sijaitsevat kahden ryhmissä noin puolen kilometrin päässä toisistaan. Toisessa kehden ryhmässä on kaksi pienehköä kirnua matalassa kallion seinämässä vierekkäin ja toisessa kaksi isompaa hieman korkeammassa kallion seinämässä myös vieretysten. Kaikki neljä hiidenkirnua ovat sivusta avoimia. Pienemmät ovat noin metrin ja puolimetriä leveitä isommat useita metrejä. Tarkat kartta paikat löytyvät Helsingin ympäristöviraston Luontotietojärjestelmästä.

 


Parkkeeraisn autoni Pallotielle Vantaan puolelle. Sieltä lähtee kävelytie metsään jonka varrella Ensimmäiset hiidenkirnut olivat. Lähdin jälleen turhaan kallion päälle etsimään kuoppia. Kirnut löytyivät kuitenki aivan ulkoilutien vierestä kahtena syvennyksenä matalassa kallion kielekkeessä. Toiseen hiidenkirnuista oli väsätty maja, joka vaikeutti kuvaamista. Molemmat kirnut olivat yhdeltä sivulta avoimia ja melko pieniä.

 

Tästä eteenpäin samaa kävelytietä hieman yli puolikilometriä ja siitä metsään parikymmentämetriä löytyy kaksi myöskin yhdeltä sivulta avointa hiidenkirnua. Nämä kirnut olivat huomattavasti edellisiä suurempia. Ulkonäellisesti nämä hiidenkirnut olivat melko tylsiä. Mikäli lähtee katsomaan Pohjois-Kivikon hiidenkirnuja kannattaa samaan retkeen yhditää myös Jakomäen hiidenkirnu, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä edellisistä.

 

Käyntipäivä: 29.5.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti