SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Laajasalon hiidenkirnut, Helsinki

Kuvat ja teskti: Timo Vainionpää

Helsingin ympäristöviraston Luontotietojärjestelmän sivuilta löytyy tieto, että laajasalosta löytyisi hiidenkirnuja kahdesta eri paikasta. Kuitenkin ensimmäisellä käynnillä toinen jäi kokonaan löytymättä. Gunillanraitin ja Aakenraitin risteyksestä pitäisi löytyä yksi hiidenkirnu, mutta laajoista etsinnöistä huolimatta kirnua ei löytynyt. Paikallinen asukas tosin luuli kuulleensa hiidenkirnusta, mutta ei osannut auttaa etsinnöissä.Sen sijaan Kallioniementien itäpuolella olevilta kallioilta löytyi komea hiidenkirnu keskittymä. Yksi hiidenkirnu suurin kaikista oli yhdeltä sivulta avoin ja sen sisällä kasvoi pieni vaahtera. Yksi pieni muutaman kymmenen sentin levyinen ja syinen löytyi myös. Kaikista hienoin kirnu oli ensin jäädä huomaamatta koska sen päälle oli kerätty niin paljon erilaista roskaa kuten kaarnan paloja ja irtopuita sekä maa ainesta. Pienen siistimisen jälkeen paljastui hieno pyörä hiidenkirnu, josta levisi ympäristöön kaivamisen jälkeen vahva paskan haju. Vaikea sanoa tuliko haju vain mädänneestä maa- aineksesta jota kirnuun oli heitetty vai oliko sitä käytetty luonnon omana pyttynä. Joka tapauksessa kirnu itsessään oli kyllä hieno, kun vain hajusta pääsi yli.Käyntipäivä: 10.6.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti