SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Lauttasaaren hiidenkirnu, Helsinki

Timo Vainionpää

Helsingissä sijaitsevan Lauttasaaren rannasta löytyy yksi hiidenkirnu. Tämä ei liene valtavan tunnettu eikä ainakaan millään tavoin merkitty maastossa, mutta maininta siitä löytyy netistä useammaltakin sivulta. No tarkan sijainninhan löytää Helsingin kaupungin luontotietojärjestelmästä.  Joltain sivulta löytyivät mitat 0,6m leveyttä ja 0,8m syvyyttä ja tämä pitänee melko hyvin paikkaansa.

 

Tämän kirnun löytäminen vaati kaksi erillistä käyntiä. Ensimmäisellä kerralla jouduin palaamaan takaisin löytämättä kirnua pienessä tihkusateessa. Vasta vihje männyistä auttoi löytämään kirnun seuraavana kesänä aurinkoisena päivänä. Kyyluodontien päästä löytyy alue pikkuisia mökkejä. Niiden jälkeen löytyy kallioinen merenranta. Aivan rannan läheisyydessä noin 20 metriä rannasta kasvaa rykelmä pieniä mäntyjä. Hiidenkirnu löytyy niistä suurimman juurelta.

 

Käyntipäivä: 17.5.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti