SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Jollaksen hiidenkirnut, Helsinki

Kuvat ja teksti: Timo Vainionpää

Helsingin ympäristöviraston Luontotietojärjestelmän mukaan Jollaksen itäisimmän osan pohjoiskärjessä löytyvällä metsä alueella olisi hiidenkirnuja jopa neljässä eri kohdassa. Ainakin vielä ensimmäisellä reissulla yksi jäi kokonaan löytymättä ja toisestakin hiidenkirnusta jäi jonkinlainen epävarmuus olinko aivan oikeassa paikassa.Ensimmäiset ja komeimmat kirnut löytyivät helposti. Kun tuli melko vastavalmistuneen oloisen Mainiementien loppuun (kummallinen tie joka ei johda oikeastaan mihinkään) löytyy selvä polku. Polkua noin satametriä eteenpäin kävellen juuri ennen kuin törmää pieneen metsätiehen Eerikki Ljungin polkuun löytyy kaksi erittäin hienoa hiidenkirnua päällekkäin. Kirnut ovat syntyneet päällekkäin ja ovat kookkaita. Kokoa en pystynyt kovin hyvin arvioimaan. Kirnujen vierellä menee kiviset portaat, jotka näkyvät kuvassa neljä. Näiden kahden hiidenkirnun vieressä on vielä pari kallio muodostelmaa, jotka lienevät jonkinlaisia hiidenkirnujen esiasteita.Hieman tästä pohjoiseen Tonttuvuorenkujan loppupäästä löytyy komea talo keskeltä metsää sekä kaksi eri hiidenkirnu keskittymää tien molemmin puolin. Näistä lännempi oli juuri se hiidenkirnu, joka jäi hieman mietityttämään. Se löytyi kallion laelta pienestä kalliorailosta johon oli kulunut pyöreät urat molemmin puolin. Yritin aikani etsiä, mutta muuta hiidenkirnua muistuttavaakaan muodostelmaa en lähimain löytänyt.Sen sijaan idempänä talon takana rannasta löytyi hieno kallio muodostuma aivan meren laidalta laiturin vierestä. Siinä alemana oli hienosti vesi tehnyt merkkinsä kallioon ja niiden yläpuolella oli matala, mutta leveä hiidenkirnun alku. Neljäs kirnu jonka olisi pitänyt löytyä Poikasaarentien lyhyestä haarasta länsirannalta mielenkiintoisen syrjäisin asuntoalueen keskeltä jäi kokonaan löytymättä.Käyntipäivä: 10.6.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti