SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Jakomäen hiidenkirnu, Helsinki

Kuvat ja teksti: Timo Vainionpää

Jakomäen hiidenkirnu löytyy Lahdenväylän ja Porvoonväylän pohjoiskulmasta. Hiidenkirnu on kallion Lahdenväylän puoleisella rinteellä jalankulku väylän vieressä. Se on melko leveä kallion seinämässä oleva puoliympyrän muotoinen syvennys ja siis yhdeltä sivultaan täysin auki. Sen sisällä kasvaa puu. Helsingin ympäristöviraston Luontotietojärjestelmästä löytyy tarkka kartta sijainti.
Tämä hiidenkirnu oli ensimmäinen Espoon ulkopuolella jossa kävin. Espoossa olin tottunut kuoppiin kalliossa joten haeskelin aikani kirnua kallion päältä. Lopulta osin luovutin ja löysin matalan kuopan kalliossa jota ehdin jo tovin kuvailla koska en uskonut parempaakaan hiidenkirnua löytävänä. Lopuksi vielä päätin laskeutua kalliolta Lahden väylän puolelta ja huomasin suuren hiidenkirnun josta ei voi erehtyä. Hiidenkirnu oli leveä, mutta yli puolen seinämän puuttuminen vei siitä hohtoa. Jos lähtee tutkimaan tätä kirnua kannattaa käydä katsomassa myös Pohjois-Kivikon neljä hiidenkirnua samalla reissulla sillä niihin on tästä lyhyehkö kävelymatka.Käyntipäivä: 29.5.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti