SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

maanantai 14. toukokuuta 2012

Sorlammen hiidenkirnut, Espoo

Kuvat ja teksti: Timo VainionpääSorlammen hiidenkirnuilla käydessä kannattaa varata aikaa. Paikalla on kuusi hiidenkirnua ja seitsemäs on jossain kasvillisuuden peitossa eikä suostunut löytymään. Muut kirnut ovat vieretysten. Paikka sijaitsee noin 200 metriä Sorlammen pohjoispuolella Hyppykallion-Hynkebergetin kallioalueen länsireunalla. Kirnut ovat noin 0,5 – 2 metriä syviä, 0,5 – 1,5 metriä leveitä ja muodostavat kauniin ryhmän. Yhdestä kirnusta on löytynyt melan kappale, jonka on arvioitu olevan 1400-1600 –luvulta.

Lähde: Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteetKirnut löytyvät parhaiten kun lähtee kulkemaan viiden kilometrin pituista Sorlammen luontopolkua.Polku lähtee Hakjärventieltä ja on hyvin opastettu. (Matkalla on muutakin nähtävää joista kannattaa nostaa ylös ainakin Hiidenpesän luola, joka on syntynyt parin kallion väliin ja on suu aukoltaan hyvin ahdas, mutta sisältä tilava ja hauska kokemus. Vaikka suu aukko onkin ahdas mahtui sinne sopivaa asentoa sommitelemalla isompikin ukko sisään. Sisällä luolassa on tilaa seistä suorana ja pituutta luolalla on viitisen metriä.) Sekä luolalle että hiidenkirnuille on opasteet luontopolulta. Vaikka kävelyä tuleekin sohvaperunoille liikaa on tämä kohde mielestäni ehdottomasti vaivan arvoinen.Käyntipäivä 15.7.2009

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvästä jutusta! Pitää lähteä itsekin käymään!

    VastaaPoista