SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

maanantai 14. toukokuuta 2012

Perusmäen hiidenkirnut, Espoo

Kuvat ja teskti: Timo VainionpääPerusmäen hiidenkirnut löytyy Kalajärveltä Santaharjuntie 16:n läheltä. Santaharjuntieltä nousee traktorin urat ylös pohjoiseen. Kohta urilta erkanee kaksi polkua joista vesemman puoleista tulee lähteä seuraamaan. Tämä polku haarautuu taas kahdeksi pienemmäksi joista kannattaa seurata oikean puoleista. Itse hiidenkirnulle ei nähdäkseni vie minkäänlaista polkua vaan se jää oikealle kädelle noin 200 metrin päähän Santaharjuntiestä. Oppaan mukaan paikalla on kolme kirnua joista yksi on muodostunut ison kirnun yläreunaan. Kolmas on muiden yläpuolella ja on noin metrin leveä. Iso kirnu on läpimitalta noin 1,5 metriä ja lähes kaksi metriä syvä.

Lähde: Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteetNämä hiidenkirnut oli melko hankala löytää. Lopulta löysin kiven joka näkyy oppaassa kirnun taustalla. Etsin vielä tämän jälkeenkin jonkin aikaa mistä kohtaa kuva oli otettu. Kirnu löytyi lopulta pienestä syvennyksestä ja puitakin kasvoi ympärillä hyvin lähellä. Itse kirnu oli mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen. Kolmatta kirnua en meinannut löytää. Kallion päältä löysin hyvin matalan mutta melko tasaisen pyöreän painauman kalliolta (kuvat 6 ja 7) jossa kasvoi pieniä puita. En tiedä oliko tämä kolmas kirnu, mutta parempaakaan vaihtoehtoa en löytänyt. Harharetkiltäni olen oppinut sen, etä kun hermo alkaa mennä eikä hiidenkirnua löydy ja luovuttamisen aika lähenee, alkaa kaikki kallion painaumat muistuttaa hiidenkirnuja. Kirnun pohjaa kepillä tunnusteltaessa tuntui kuin keskellä kirnua olisi ollut irtokivi. Mahtaisiko jauhinkivi olla yhä kuopassaan.Käyntipäivä: 15.5.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti