SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

tiistai 1. toukokuuta 2012

Leppävaaran hiidenkirnut, Espoo

Kuvat ja tekstit: Timo VainionpääLeppävaaran hiidenkirnut löytyvät helposti Kehä I:n itäpuolelta Laturinsillan viereiseltä kalliolta läheltä Ruutikatua. Oppaan mukaan paikalla on viisi pientä hiidenkirnua, jotka ovat osittain kasvillisuuden peitossa. Kallion kivilaji on gabroa.

Lähde: Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteetVaikka luonto-opas puhuu viidestä kirnusta löysin itse noin 7-8 hiidenkirnun oloista kuoppaa. Kaikki kuopat olivat pieniä osa hyvin pieniä. Paikka oli helppo löytää mikä olikin tämän kohteen paras puoli. Vieressä oli parkkipaikka ja kalliolla oli jonkin kivitalon rauniot. Itse kirnut ovat niin pieniä että suuria ”wow”-elämyksiä ne eivät herätä. Silti niiden sijainti ja se kuinka ne ovat säilyneet keskellä täyteen rakennettua Leppävaaraa, pistää hieman ihailemaan. Suurin osa kirnuista löytyi jyrkähköstä rinteestä kallion länsipuolelta. Osassa kasvoi isojakin puita ja pienimmät eivät olleet paljon nyrkkiä suurempia. Kuopat olivat veden sijasta täynnä lehtiä.
Käyntipäivä: 15.5.2009 Timo Vainionpää

4 kommenttia:

 1. Pienenä lisäyksenä, että nuo kirnut ovat myös suoraan nykyisen Leppävaaran tunnelin päällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   tulkaa kuuntelemaan esitelmää Espoon Leppävaaran geologiasta perjantaina 19.04. klo. 17 Sellon kirjastoon. Aiheena alueen kaupunkipolut, joiden varrelta löytyvät mm. nämä hiidenkirnut.

   Terveisin,

   Toni Eerola
   Erikoisasiantuntija
   GTK

   Poista
 2. Onkohan Tonilla tietoa mitkä rauniot siinä kalliolla niiden hiidenkirnujen vieressä ovat?

  VastaaPoista
 3. Minuakin kiinnostavat nuo kauniit rauniot kalliolla. Ja että vaikuttaako nyt alueella aloitettu rakentaminen mitenkään hiidenkirnujen säilyvyyteen vai jätetäänkö/jäävätkö ne rauhaan.

  VastaaPoista