SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

tiistai 1. toukokuuta 2012

Musslaxbergenin kallion hiidenkirnut, Espoo

Kuvat ja teksti: Timo Vainionpää

Espoon Kauklahdessa Musslaxbergenin kallion lounaispuoleiseen jyrkänteeseen on muodostunut neljä hiidenkirnua. Suurimman kirnun halkaisija on 1,5 metriä ja hiidenkirnut ovat sammaloituneita.

Lähde: Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteetJo ajomatka hiidenkirnuille on pienimuotoinen elämys. Tiet kapenevat joka risteyksestä polveillen luonnonkaunista maalaismaisemaa. Lopulta käännytään Kurtinniitynkujalle, joka on pieni hiekkatie. Ensimmäisen jyrkän vasemmanpuoleisen mutkan jälkeen puolivälissä peltoja lähtee pieni traktoritie johon kannattaa jättää auto. Traktoripolku johtaa pellon laitaan, ja vasemmalle jää suuri keltainen ränsistynyt talo. Pellon reunaa jatkaen kulmasta vasemmalle kääntyen jää kohta oikealle kädelle kalliot jotka nousevat noin 15 metriä pellon reunasta. Minkäänlaista polkua en tänne löytänyt, mutta koillispuolelta en edes etsinyt. Itse asiassa ensikertaa paikalle saapuessani pujottelin erilaisten piharakennuksien lomasta, että löysin kallioille.Hiidenkirnut ovat muodostuneet jyrkän rinteen puoliväliin ja parhaiten ne näkee ylhäältä päin. Kirnut sijaitsevat niin hankalasti, että tarvitsisi jonkin verran vuorikiipeilijän vikaa että kaikille kirnuille pääsisi.Käyntipäivä: 10.6.2009 Timo Vainionpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti