SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Sipoonkorven kirnut, Sipoo

Kuvat ja teksti: Timo VainionpääSipoonkorpi on suurehko erämaa alue Vantaan ja Sipoon rajalla. Aivan kuntarajalla hieman Sipoon puolella on pari komeaa hiidenkirnua. Ilmeisesti Sipoonkorvesta kirnuja löytyy enemmänkin, mutta tämä oli ensimmäinen löytämäni ja ilmeisesti niistä tunnetuin. Ensimmäisenä tietoon kirnusta sain koordinaatit N60 18859 E025 09760. Karttapaikan avulla sain paikallistettua sijainnin ja maanmittauslaitoksen karttoihin kirnut oli itse asiassa merkittykin.Ajoin auton noin 1,5 kilometrin päähän Bisajärventielle. Ilmeisesti juuri lähemmäs ei autoa saa ajettua jollei omistaa hyvää maasturia. Tämä nähdäkseni oli helpoin reitti kirnulle. Varsinaista karttaa en oikeastaan mukaani löytänyt. Jatkoin autolta suunnistusta navigaattorin kanssa, josta näin nykyisen sijaintini koordinaatit. Sitten vain kuljin niitä polkuja pitkin jotka tuntuivat vievän lähemmäksi kohdetta. Polunmutkat merkitsin itselleni tekemällä kepeistä nuolen maahan jotta osaisin takaisin. Lopulta kirnut löytyivät melko hyvin koordinaateista. Valitettavasti paikalla oli joukko keski-ikäisiä vaeltajia eväitä syömässä. Yritin napsia kuvat nopeasti niin ettei ympäri kirnuja levittäytynyt porukka tulisi pahasti kuvaan. Kirnu olisi ehkä ansainnut useammankin kuvan, mutta myös kameran akku alkoi loppua.Paikalla oli kaksi isompaa kirnua, vierekkäin kallion rinteessä. Niiden välissä oli kolmas pieni kirnu johon joku oli laskenut muovipussillisen eväitä. Isoimman kirnun syvyys vedenpinnasta oli noin metrin. Pienempää en viitsinyt jäädä kokeilemaan vaan liukenin paikalta ukkolauman seuraillessa touhujani. Tämä oli järjestyksessään seitsemäs kunta jonka alueelta olen nyt kirnuja käynyt kuvailemassa.


Käyntipäivä: 23.5.2010 Timo Vainionpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti