SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Kuvat ja teksti: Timo VainionpääNupurintien ja Vanhantien välisen kallion lounaisosasta löytyy seitsemän hiidenkirnua. Kallioseinämien lähellä olevat kirnut ovat enimmäkseen alle metrin leveitä.

Lähde: Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteetKolme ensimmäistä kirnua löytyivät nopeasti. Kaksi noin metrin levyistä kirnua löytyy vieretysten kallion seinämän alta. Niiden lähellä noin kymmenen metrin päässä Vanhalletielle päin on perinteinen kolo hiidenkirnu (kuvat 7-10). Tämän jälkeen lähdin etsimään loppuja ja mielestäni löysinkin kaikki seitsemän, mutta koska en heti kuvannut löytämiäni kirnuja ehdin hukata kaksi joita en loppujen lopuksikaan enää löytänyt uudestaan. Niinpä kuvat sain vain viidestä. Luovutin osittain myös ruman sään takia koska en jaksanut hyppiä enempää märällä liukkaalla kalliolla pikku sateessa.Neljäs kirnu on myös kivan näköinen yhdeltä sivulta avoi pienessä kallion seinämässä (kuvat 11-13). Viides kirnu oli jo hieman epävarmempi tapaus, mutta parempaakaan en taas löytänyt. Lisäksi löysin kalliolta useita jälkiä jotka tyhmempi hiidenkirnu harrastaja voisi helposti tulkita jonkinlaisiksi hiidenkirnun alkioiksi. Maisemat olivat komeat paikka hieno ja kirnut hienoja. Suosittelen ehdottomasti.

Käyntipäivä: 9.7.2009 Timo Vainionpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti