SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Karhusuon hiidenkirnu, Espoo

Kuvat ja teksti: Timo Vainionpää

Espoossa Nuuksioon päin ajellessa tulee vastaan Karhusuon asuinalue. Lähellä sitä reilun kilometrin päässä Karhusuon koululta löytyy hieno pyöreä hiidenkirnu. Se sijaitsee Karhusuon asuinalueen ja Kellonummen hautausmaan välisessä metsässä. Hiidenkirnu on pirun hankala löytää edes kartan avulla. Kotinurkilta kalliolle kirjan kartan avulla Karhusuon rapakivilohkareen löysi melko helposti, mutta hiidenkirnun etsimiseen menikin useampi tunti ja paljon märin kengin kuljettuja kilometrejä. Lyhintä reittiä kuljettuna tämä matka on kuitenkin vain noin 250 metriä. Hiidenkirnu sijaitsee ympäristön kalliomäkiä hieman matalammalla kallioselänteellä ja sen itäpuolella kulkee kirjan mukaan pieni polku ja kaksisataa metriä pohjoiseen kulkee ulkoilureitti. Hiidenkirnu on noin puoli metriä leveä ja noin kolmekymmentä senttiä syvä.Kuten sanottu jätin auton karhusuon koulun lähelle ja kuljin pitkin karttaan merkittyä polkua ja saavuin nopeasti jalat kastuneina rapakivilohkareen juurelle. Tästä vaikeudet alkoivat. Kiertelin pitkin useita polkuja ja kallioita löytämättä mitään mainittavaa. Tunnin parin päästä olin jo luovuttamassa kun tajusin löytäneeni poluista ympyrän jonka sisällä hiidenkirnun oli pakko olla. Tämän jälkeen kolusin kallioita vielä hetken etsien kartasta maamerkkejä, ja lopulta löysin reiän kalliossa.Kirnu on erittäin tasaisen pyöreä ja vesi on melko puhtaan näköistä kun vertaa kaupunkien lähellä oleviin hiidenkirnuihin. Paikalle on hankala neuvoa reittiä, mutta kirnu on kyllä hieno joten ulkoilu kannatti tältä osin. Viime aikoina niin moni hiidenkirnu on jäänyt pitkistä etsinnöistä huolimatta löytymättä, että tämä oli hieman balsamia haavoille. Laittakaa saappaat jalkaan ainakin jos lähdettä sateiden jälkeen etsimään kirnua.Käyntipäivä: 8.7.2009 Timo Vainionpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti