SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Seutulan Kotamäen hiidenkinut, Vantaa

Teksti ja kuvat: Timo Vainionpää

Vantaan Seutulasta löytyy kaksi hiidenkirnua Kotatie 24 omakotitalon pihalta. Niiden ympärillä on aita ja toinen on myös peitetty aidalla. Kirnujen pohjalla on jonkin verran vettä. Hiidenkirnut on rauhoitettu luonnon muistomerkiksi ja siitä kertoo paikalla oleva kyltti.

Lähde: Mayer Marianne: Vantaan kaupungin ympäristökeskus – Vantaan luonnon muistomerkit.Näiden kirnujen löytäminen ottikin kaksi reissua eikä ollut kovin helppoa sittenkään. Ensimmäisellä kerralla ongelmana oli, että eräästä netistä löytyneestä lyhennetystä dokumentista oli tipahtanut kakkonen pois ja näin ollen Kotatie 4 isäntä saikin ihmetellä pihan lähistölle pysäköivää autoa. Tässä oli mielestäni alkuperäistä tekstiä jo lyhennetty liikaa. Hän kuitenkin tiesi kirnuista, mutta ohjasi vahingossa edelleen harhaan josta seurasi jonkin verran rämpimistä märässä metsässä ja hukkareissu.Seuraavalla kerralla ajoinkin suoraan Kotatie 24 eteen. Piha näytti aivan tavalliselta omakotitalon pihalta enkä näin ollen kehdannut mennä takapihalle suoraan kälppimään vaan kiertelin taloja. Naapurin isäntä pian kiinnostuikin puuhistani ja osasikin neuvoa oikean reitin kirnuille. Kirnut löytyvät tontin toisesta päädystä ulkosauna rakennuksen vierestä. Ei kannata ajaa Kotatie 24 eteen vaan kirnut löytyvät läheltä tietä paikasta, johon Kotatie 24 tontti ulottuu, mutta ennen Kotatien jyrkkää mutkaa. Mikäli tämäkään selitys ei vielä auta otin varmuuden vuoksi kuvan Kotatiestä siitä paikasta mistä kirnuille noustaan, mikäli siis joku yrittää näiden ohjeiden avulla paikalle löytää.Kirnut ovat melko leveitä toinen soikea tai siis muistuttaa urheilu stadionia muodoltaan. Koska kirnut olivat niin hyvin aidatut ja olin toisten pihalla, en viitsinyt syvyyttä enempää kokeilla, mutta eivät ne silmämääräisesti arvioituina syviltä vaikuttaneet. Kannattaa käydä vilkaisemassa jos liikkuu näillä main. Tätä paikkaa on hieman hankala yhdistää muihin kirnu kohteisiin sillä ainakaan minulla ei ole tiedossa toisia kirnuja aivan lähellä.Käyntipäivä:2.7. Timo Vainionpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti