SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Patakosken jokikirnut, Koski TL


Patakoskesta, Koski TL:n kunnasta löytyy useita merkkejä vuolaan veden voimasta. Patakosken kova kallioperä on täynnä hiidenkirnuja. Jo lyhyellä etsinnällä löytyy 10 - 20 kirnua ja kirnun aihiota. Osa on suuria kymmenien senttien halkaisijaltaan olevia aukkoja kun osa taas vasta pyöristyneitä painaiutumia kallion oinnassa ja railoissa.


Ruohotupsujen takaa löytyy uusia kirnuja, paljon aukkoja saattaa olla tuuhemamman kasvillisuuden alla, voi olla että useatkin ruohomättäistä itseasiassa kasvaa hiidenkirnusta.


Vesi virtaa yhä kirnujen läpi ja kuopat laajenevat


Kirnuja on paljon, erikokoisia ja muotoisia


Osa kirnun aihioista on vasta pieni pöyristymiä kalliossa


Patakosken kirnukalliot kartalla KOSKI TL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti