SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

tiistai 9. marraskuuta 2010

Pohjois-Kivikon kirnu, HKI (J.Pietarinen)

Teksti ja kuvat: Jussi Pietarinen
Löytäjä: Jussi Pietarinen, Avattu: 10/2010
http://kivikonkirnut.blogspot.com/


MONTTU
Sijainti: Pohjois-Kivikko

Kuvaus: Useita (n.17 kpl) eri kokoista hiidenkirnua, joista kolme suurempaa. Suurin kirnuista, "Monttu" on kivien korkeudelta mitattuna halkaisijaltaan n.1x1.5 metriä. Syvyyttä ei ole vielä päästy mittaamaan suurten kivien takia. Kivien poistoa on suunniteltu viimeistään keväällä 2011. Ryhmässä on runsaasti matalia kulhomaisia hiidenkirnuja joiden syvyys vaihtelee 15 ja 40 cm välillä.
Maa-aineksen alta olisi mahdollista löytää runsaasti lisää pieniä hiidenkirnuja.
Muuta: Lähimaastossa on myös nähtävissä kolme pirunpeltoa. Nämä muinaisrantamerkit ovat Ancylusjärven ajalta ja suurin näistä esiintymistä on jopa 400 metriä pitkä n. 10metrin korkeuserolla. Hiidenkirnujen kunto: Hyvä

KATSO KOHTEEN SIJAINTI: KARTTA


Seuraa etsintöjen ja kaivuiden etenemistä osoitteessa: http://kivikonkirnut.blogspot.com/ ja inspiroidu aloittamaan myös omat tutkimuksesi! Lähtekää ulos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti