SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Keskuspuiston hiidenkirnut, Espoo

Kuvat ja teksti: Timo Vainionpää


Keskuspuiston hiidenkirnut sijaitsee Mössenkärrin itäpuolella loivahkolla kalliolla. Kirnujen vierestä vain muutaman kymmenen metrin päästä kulkee keskuspuiston kuntopolku. Hiidenkirnut on rauhoitettu vuonna 1984 luonnonmuistomerkkinä, josta kertoo paikan päältä löytyvä merkki. Toinen kirnuista on hyvin säilynyt ja halkaisijaltaan noin puolimetriä.

Lähde: Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteet


Paikanpäälle oli helppo löytää. Kuntopolulta meni parikin pikku polkua. Vihreä Luonnonmuistomerkki näkyi puiden välistä. Toinen kirnuista oli siis noin puolimetriä leveä ja ehkä saman verran syvä. Veden pinta oli melko alhaalla jolloin pyöreä muoto näkyi hienosti. Pohja tuntui tasaisen koveralta kepillä tunnusteltaessa. Toinen kirnu oli oikeastaan toiselta sivustalta avoin ja vain pohja oli ehjä. Sen reunalta kasvoi puu.
Käyntipäivä: 18.5.2009 Timo Vainionpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti