SUOMEN HIIDENKIRNUT YHTEEN PAKETTIIN!

Tälle sivustolle on tarkoitus kerätä niin paljon tietoa Suomen hiidenkirnuista kuin mahdollista! Tavoitteena on saada hiidenkirnuista kiinnostuneet ihmiset yhdistämään tietonsa ja jakamaan se muiden kanssa. Lopetetaan se vanha kyräily, jossa jokaisen pitää löytää jo olemassa oleva tieto uudestaan ja levitetään tieto kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kesken.

On varmasti olemassa melko tarkatkin luettelot Suomen valtakunnassa sijaitsevista hiidenkirnuista. Mutta niin kuin aina tieto lojuu jossain tutkimuskeskuksen tai yliopiston geologian laitoksen arkistoissa joihin vain ”ammattilaiset” pääsevät käsiksi. Tavallisilla kansalaisilla ei ole tietoon oikeutta (heidän mielestään…)

Mikäli sinulla on siis intoa, kamera ja netti käytössäsi, kuvaa hiidenkirnu (mielellään myös tyhjennettynä) ota ylös kohteen koordinaatit tai muuten tarkkasijainti maastokartalla (esim. Kansalaisen karttapaikalla) mittaa hiidenkirnu ja kuvaile pienimuotoisesti kirnua ja kohteen alueen luontoa / maastoa. Lähetä hiidenkirnu tietosi osoitteeseen: Luolamiehenblogi@gmail.com ja kohteen tiedot kuvineen ja kartta linkkeineen julkaistaan tällä sivustolla. Lisää myös nimesi tai nimimerkkisi jolla tekstisi julkaistaan (voin julkaista kuvat ja tekstit myös nimettömänä mikäli niin toivot.)

Joten näillä ohjeilla kasataan yhteen osoitteeseen Suomen hiidenkirnut, jotta jokainen innokas voi niihin tutustua! Jos haluat kysyä jotain, kirjoita osoitteeseen Luolamiehenblogi@gmail.com

SUOMEN ROTKOT

SUOMEN ROTKOT
Suomen rotkot - klikkaa kuvaa ja lue lisää!

tiistai 7. huhtikuuta 2015

SUOMEN LUOLAT

SUOMEN LUOLAT -kirja ilmestyy
toukokuussa 2015
 
Suomen luolat ilmestyy toukokuussa 2015. Yli 400 sivuinen tietokirja sisältää kaiken tiedon kotimaamme luolamuodostumista.    
Suomen luolat - Tuomo Kesäläinen & Aimo Kejonen (Salakirjat 2015)
SUOMEN LUOLAT on kattava tietokirja kotimaamme luolamuodostumista. Teos esittelee tarkat tiedot Suomen luolien luokittelusta, syntytavoista, esiintymisestä ja koosta. Tärkeässä osassa, geologian lisäksi, ovat luolien eliöstö, historia ja kansantarinat. Teos pohjautuu Helsingin yliopiston geologian ja paleontologian professori Veli-Pekka Salosen, geologien Aimo KejosenSakari Kieloston ja FT Seppo I. Lahden vuonna 1982 aloittaman, edelleen jatkuvan, luolaprojektin tallentamiin aineistoihin. Teos sisältää tiedot yli 1000 kotimaisesta luolasta. Tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi matkailun kehittämisessä, luonnonsuojeluinventoinneissa, lepakkotutkimuksissa ja useissa muissa tarkoituksissa.  

Suomen luolilla on värikäs historia. Ensimmäiset luolia käyttäneet Suomen asukkaat olivat Neandertalin ihmisiä, jotka asuivat 100 000 vuotta sitten Kristiinankaupungin Susiluolassa. Jääkauden jälkeen luolia ovat käyttäneet ihmiset läpi koko historian kivikaudenasukkaista alkaen. Luolat ovat olleet pirujen asuntoja ja tietäjien kirkkoja, sotapakolaisten turvapaikkoja, metsästäjien ja kalastajien leiripaikkoja. Rosvot, erakot ja munkit pitivät luolia asuntoinaan. Luolissa on harjoitettu monenlaista ammattitoimintaa. Niissä on ollut pajoja, räätälinverstas, olutpanimo, pontikkatehtaita, kalakellareita ja savustamo. Luolista 165 suurinta, geologisesti erikoisinta, historialtaan kiehtovinta ja matkailullisesti merkittävintä esitellään kuvin, kartoin ja ajo-ohjein.  
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti